גיליון מס' 15     מאי 2009  
סוף עידן הדיור המוגן של רשות הפיתוח ביפו

לאחר כשנתיים של לימוד הנושא על כל היבטיו ומורכבותו בעזרת פעילי הוועדה העממית היפואית להגנה על הזכות לאדמה ולדיור, הפיק צוות פעילים של 'במקום', בשיתוף עם המעבדה לתכנון עם קהילה של הטכניון, נייר עמדה בנושא מצוקת הדיור ביפו, שיצא לאור באפריל 2009. המסמך סוקר את הרקע התכנוני להוצאת 497 צווי פינוי והריסה לדיירי דיור מוגן פלסטינים ביפו, עורך השוואה בין דיירי רשות הפיתוח הפלסטינים לבין דיירי רשות הפיתוח היהודים בחלקים אחרים של העיר, ומספק המלצות לפתרון הבעיה ולתיקון עוול מתמשך שנעשה לקהילה היפואית בשל הזנחה תכנונית מתמשכת. בשיתוף עם נציגי הקהילה, ישמש נייר העמדה בסיס לפעילות ציבורית לקידום הנושא בקרב מקבלי ההחלטות.



מידע נוסף


ניסיון הכשרה בדיעבד של בנייה לא-חוקית בהתנחלות

'במקום' הגישה, בשם מועצת הכפר רמאדין, התנגדות לתכנית מתאר מפורטת שנועדה לאפשר את הקמתה של שכונת מגורים חדשה, כביכול, בהתנחלות אשכולות שבגדה המערבית, שכונת סנסנה. בפועל מתברר כי אין כל זיקה או חיבור פיזי בין שני המתחמים. בשטח התכנית המופקדת כבר בוצעה בנייה רחבת היקף, ללא היתרים ובניגוד מוחלט לתכנית המנדטורית התקפה. התכנית החדשה באה אפוא, בין היתר, לאפשר לגליזציה של בנייה לא-חוקית, תוך התעלמות מתושבי הכפר רמאדין, אשר במידה שתאושר התכנית ותמומש, לא יוכלו לעבד את אדמותיהם המצויות בתחום של שטח התכנית המופקדת ובקרבתה.



מידע נוסף


להחזיר לתושבי שכונת רמב"ם את השטחים הפתוחים
במענה לפניית נציגי התושבים של שכונת רמב"ם בבאר שבע, אשר מנהלים זה שנתיים מאבק לתיקון הליקויים במערכת הדרכים בשכונה וכנגד גריעת שטחים פתוחים ממנה לצורך בנייה חדשה, ערכה 'במקום' בדיקה פרוגרמטית של השכונה. חוות הדעת התכנונית בוחנת את מימושה של התכנית הקיימת מבחינת שטחי הציבור המוקצים בה, ואת הפער בין מה שהיא מאפשרת לבין צרכיהם של תושבי השכונה.

מידע נוסף


קורס ב'בצלאל': תכנון, מרחב וקהילה בירושלים המזרחית

בסמסטר השני של שנת הלימודים האקדמית הנוכחית, מעבירה 'במקום', לראשונה, קורס לתלמידי 'בצלאל', העוסק באופן תאורטי ומעשי בסוגיות הקשורות בתכנון עירוני ואדריכלי בירושלים המזרחית, ובהיבטים שונים של זכויות אדם ותכנון בהקשר זה. נקודת המוצא של הקורס היא שתכנון, כפרקטיקה העוסקת בארגון המרחב ובחלוקת משאבים, מהווה כר נרחב לדיון בשאלות פוליטיות ותרבותיות, כמו גם בשאלות של צדק מרחבי. הסטודנטים יעבדו על פרויקטים נקודתיים בירושלים המזרחית, המשקפים מגוון של דילמות הנובעות ממצבה הגאופוליטי של העיר. תודתנו לוועד הישראלי נגד הריסת בתים, שסייע לנו לקיים קורס זה.



מאמר מערכת: הזכות לקורת גג

הזכות לקורת גג הינה כביכול זכות מובנת ומקובלת. למרבה הצער, בפועל, אנו עדים להוצאת צווי פינוי וצווי הריסה, לעתים לכפרים שלמים, לעתים לקבוצות אוכלוסייה גדולות - בדרך כלל, על רקע אי יכולת לקבל היתרי בנייה בהעדר תכניות מתאימות.


הוצאת כ-500 צווי פינוי והריסה לאוכלוסייה פלסטינית המתגוררת בדיור מוגן בנכסי רשות הפיתוח ביפו, הביאה אותנו להפנות מבטנו גם לתחום הדיור.


נראה כי עידן הדיור המוגן במסגרת הדיור הציבורי הולך ומסתיים, מבלי שהאוכלוסייה ככלל מודעת לו, ובני הדור השלישי נחשבים ל"פולשים" בביתם. הפתרון לאוכלוסייה רחבה זו איננו יכול לבוא בדמות צווי פינוי. דרוש תיקון בחוק אשר יאפשר בחלק מהמקרים המשך המגורים, ודרושה מדיניות ברורה של דיור בהישג-יד לאותם פלחי אוכלוסייה הזקוקים לו.


מה שנכון לגבי כלל האוכלוסייה, נכון שבעתיים ביחס לאוכלוסייה הפלסטינית ביפו, שהינה חלק מהקהילה המקומית הייחודית של יפו, המוצאת עצמה בתחרות לא הוגנת עם כרישי נדל"ן החושקים בשטח.


יש לקוות, כי במקביל לפתרונות נקודתיים תוביל העירייה, בתמיכת מערכות המדינה הרלוונטיות, מדיניות חדשה, הוגנת ומאפשרת גם בתחום הדיור הציבורי והדיור בהישג-יד.


מה חדש בעמותה

לקדם זכויות במרחב:
חברה אזרחית מול ממסד


מעתה ניתן לעיין גם באתר באסופת מאמרים מתוך כנס בינלאומי שנערך על ידי 'במקום', בשיתוף המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי, בסוף אפריל 2007, לרגל תום שנה לפרויקט זכויות תכנון.


הכנס עסק באופי הפעילות של ארגוני חברה אזרחית, שמטרתם קידום זכויות אדם במרחב, לנוכח הממסד. היום השני של הכנס הוקדש ליפו, בה הוא גם נערך, וזאת על רקע מאות צווי הפינוי שהוגשו אז לדיירים הפלסטינים בעיר.


מידע נוסף

 
   
במקום - מתכננים למען זכויות תכנון היא עמותת אנשי מקצוע שמטרתה לחזק את הקשר בין זכויות אדם ואזרח למערכות התכנון בישראל. אנו פועלים לקידום שוויון ושקיפות במדיניות התכנון והפיתוח ולמען שיתוף הציבור בהליכי תכנון.

עזה 36 ירושלים 92382
טל': 02-5669655 פקס: 02-5660551
דוא"ל:bimkom@bimkom.org
אתר: www.bimkom.org