התושבים הפלסטינים בסילואן שבירושלים המזרחית אינם מורשים לבנות או להרחיב את בתיהם על אדמותיהם, מאחר שלאזור כולו אין תכנית מתאר מפורטת בתוקף. העדר תכנית המתאר איננו מונע מעמותת אלע"ד להמשיך ולהרחיב את האתר הארכאולוגי "עיר דוד", באופן המשבש את חיי התושבים. גם עיריית ירושלים וגם משרד התחבורה שותפים להפרת החוק. עבודות התשתית המתוכננות יגרמו לנזק בלתי הפיך למרקם החיים בשכונה, ויפגעו מאוד באפשרות לפתח שירותים לתושבים. 'במקום' והאגודה לזכויות האזרח, בשיתוף עם התושבים, עתרו לבית המשפט המחוזי בירושלים בדרישה להורות על ביטול העבודות. מידע נוסף

בהמשך לשיתוף הפעולה בין תושבי שכונת ג'בל מוכבר ערב א-סוואחרה לבין 'במקום' והאגודה לזכויות האזרח, במסגרתו נכתבה עתירה משפטית נגד הריסת בתים באזורים בהם התשתית התכנונית אינה מאפשרת בנייה בהיתר, יצאנו עם התושבים לפרויקט נוסף. מטרת הפרויקט היא הכנת תשתית הידע (ניתוח המצב התכנוני הקיים וסקר צרכים של השכונה בהווה ובעתיד) הנחוצה לקראת תכנון השכונה מחדש, באופן שיספק את צרכי התושבים ויתאים לשאיפותיהם. לשם כך, ערכנו בשיתוף עם התושבים, סקר תכנון הבוחן את מצב השכונה מבחינת התכניות התקפות בה ומבחינת תשתיות קיימות ואלה החסרות. מידע נוסף

בסמסטר השני של שנת הלימודים האקדמית הנוכחית, תעביר 'במקום', לראשונה, קורס לתלמידי 'בצלאל', שיעסוק באופן תאורטי ומעשי בסוגיות הקשורות בתכנון עירוני ואדריכלי בירושלים המזרחית, ובהיבטים שונים של זכויות אדם ותכנון בהקשר זה. נקודת המוצא של הקורס היא שתכנון, כפרקטיקה העוסקת בארגון המרחב ובחלוקת משאבים, מהווה כר נרחב לדיון בשאלות פוליטיות ותרבותיות, כמו גם בשאלות של צדק מרחבי. זאת על רקע העובדה כי עיצוב המרחב, ככלי שלטוני, הוא בעל השפעה מכרעת על קהילות וחיי היומיום שלהן בעיר. הסטודנטים ישמעו הרצאות מפי מומחים מהאקדמיה ומחוצה לה, ויעבדו על פרויקטים נקודתיים בירושלים המזרחית, המשקפים מגוון של דילמות הנובעות ממצבה הגאופוליטי של העיר.

|
פתח דבר תכנון ובנייה הם אחד ממוקדי החיכוך היומיומיים בין השלטון הישראלי בגדה המערבית לבין תושביה הפלסטינים. אנו עדים באופן תדיר למאמצי השלטון הישראלי להגביל ולצמצם את שטחי הבנייה וההתפתחות של היישובים הפלסטיניים לטובת עתודות קרקע לאינטרסים ישראליים. אולם לצד התנהלות זו, חמורים לא פחות הם אלימות המתנחלים שהגיעה לשיאה בפרעות שערכו בתושבים הפלסטינים השכנים בחברון, והעדר תגובה הולמת מצד גורמי הביטחון הישראליים. כעמותה של מתכננים ואדריכלים ישראלים המחויבים לזכויות האדם, אנו מגנים את האירועים האחרונים בגדה המערבית בכלל, ובחברון בפרט. אירועים אלה מהווים עליית מדרגה בהסלמה מתמשכת בשטחים, לה אנו עדים זה מכבר. לרגל חג הקורבן ולקראת יום זכויות האדם, אנו מקדישים גיליון זה לעבודתנו בירושלים המזרחית. שכונות ירושלים המזרחית סובלות זה שנים מהזנחה, קיפוח, מצוקת דיור, תכניות שאינן הולמות את צרכי התושבים והעדר הקצאה של שטחים לפיתוח עתידי כמקובל בשכונות יהודיות. לרגל מועדים אלה, ועם כניסתו של ראש עירייה חדש בירושלים, אנו מקווים ומצפים כי תיפסק האפליה המתמשכת וכי התושבים יזכו ליחס מכבד וצודק יותר ולטיפול העונה על צרכיהם האמיתיים. 
ערב עיון "תכנון בירושלים המזרחית - ג'בל מוכבר כמשל" יום ה', 18.12.08, 16:30 - 19:00 בצלאל (הבניין ההיסטורי), ירושלים
ערב העיון יתקיים לרגל יום זכויות האדם, החל ב-10 בדצמבר. במרכזו, הרצאת אורח מאת ד"ר ונדי פולאן מאוניברסיטת קיימברידג', שתבחן כיצד התנהגות מרחבית המוכתבת על ידי ערכים תרבותיים ומסורתיים, משמשת בידי הקהילות הפלסטיניות לגיבוש זהות עירונית ייחודית, לעמידה משותפת נוכח המציאות הפוליטית המוכתבת להם, ובו בזמן ממלאת תפקיד אורבני חיובי; תושב השכונה, מר ראסם עבידאת, יספר על מצב השכונה וצרכי התושבים; אדריכלית אפרת כהן-בר תציג את כיווני התכנון המוצעים על ידי התושבים ו'במקום', כחלק מעבודת תשתית לקראת תכנון השכונה בידי מוסדות התכנון; אדר' סנאן עבדאלקאדר ואדר' יהוטל שפירא יגיבו.
תרגום סימולטני עברית-ערבית-אנגלית. כניסה חופשית. מידע נוסף 
|